Tuneesia linnad

Ausalt, ega ma väga ei kujutanud ette, kuidas Tuneesias linnad välja näevad... aga nägid just sellised, kui oleksin neid ette kujutanud. Kitsad tänavad, valged majad, helesinised aknaraamid - kõik veidi räämas aga just nii mulle meeldis. Ega mulle ei meeldigi steriilsed nukulinnad, Salzburg tekitas minus pigem ängistust kui vaimustust oma ülima puhtusega. Ja see poleks enam õige Tuneesia kui kõik läigiks klantsilt. Aga praegu oli küll tore neil tänavail kõndida, isegi Tunise medinas õhtutunnil ekselda. Õhtul oligi parem, keegi väga ei tülitanud ega üritanud midagi kaelamäärida.
Majad seejuures enamasti näevad paremad välja kui ehituse käigus.
Et mismoodi? Enamik ehitisi rajatakse punastest plokk-tellistest, sellise suurusega umbes nagu narva plokid olid (kes neid mäletab muidugi) aga muidu näevad välja nagu põletatud savitellised. Aukudega, paljude aukudega lausa - no auke ikka nii 50 % kivist. Ja müüriladujad hoiavad kokku ka mördiga seega seinad paistavad ehitamise ajal üsna auklikud olevat. Pärast krohvitakse ja võõbatakse majad muidugi üle - lõpptulem on enam-vähem seega, ehitised enamasti ka valimis mitte nii nagu Egiptuses, kus enamasti majad ilma katuseta ja pooliku ülakorrusega.
Ikkagi, mõnda majja minnes oli mitte parem mõelda kuidas see ehitatud oli...
Aga Sousses oli siiski üks väga kena maja, mis muuseumiks tehtud - näitamaks 19 saj lõpu jõuka kodaniku elu. Palju uhkeid asemeid, puunikerdusega kapiuks, vannituba, köök - ja kõik muu eluks vajalik 3 korrusel. Isegi vee soojendusele oli mõeldud, lausa puuküttel boiler oli, täpselt kaevu juures - väga praktiline ja ökonoomne lahendus.
* * *

Ei pildid ja tekst ei klapi siinjuures mitte üldse - esimene pilt on Sousse'st, teine Kairouanist ja kolmas Tunisest, kuigi hommikul


Comments

Popular posts from this blog

Asjadest ja klantsajakirjakodust

Minimalismist

Fotojaht - müür